|
Na výrobu nožov sa používajú hlavne nerezové chrómové ocele, ktoré veľmi dobre odolávajú korózii vďaka vysokému obsahu chrómu. Vynikajúce vlastnosti poskytujú nožom aj niektoré nástrojové - uhlíkové ocele triedy 19 a niektoré ocele triedy 14.
Na meranie
tvrdosti kovov sa používa viacero metód. Zamerám sa Tieto metódy sa zakladajú na princípe vtláčania gulôčky (Brinell), kužela (Rockwell) alebo ihlanu (Vickersa) zo zakalenej ocele, tvrdého kovu alebo diamantu do skúšaného materiálu. Na skúšanie tvrdosti nožov sa používa najčastejšie Rockwellova metóda. Označuje sa skratkou HRC a čím je hodnota stupňov vyššia, tým je ocel tvrdšia. Tvrdosť nožov sa pohybuje okolo 60 HRC, avšak nemusí platiť čím tvrdšia je čepeľ, tým je lepšia.
© Tomas Lenčo |